פרוביוטיקה ופריביוטיקה: תפקידן במערכת העיכול ותרומתן לבריאות

קרדיט תמונה: freepik

המושגים פרוביוטיקה ופריביוטיקה נשמעים דומים מאוד ולכן אנשים רבים מתבלבלים ביניהם או חושבים שמדובר על אותו הדבר. אז בואו נעשה סדר: פרוביוטיקה אותה כולנו מכירים מהפרסומות ומהכדורים אותם אנו נוטלים, היא שם כולל לחיידקים טובים שנמצאים במערכת העיכול ויש להם השפעה ישירה על רוב מערכות הגוף. פריביוטיקה היא האוכל, או יותר נכון המצע הדרוש כדי לקבל את שגשוג החיידקים הטובים במערכת העיכול. כיצד זה בדיוק קורה וכיצד החיידקים הללו תורמים לנו לבריאות? כל התשובות בהמשך, כדאי להמשיך לקרוא.

 

מהם פרוביוטיקה ופריביוטיקה

הסברנו בקצרה מהם פריביוטיקה ופרוביוטיקה אך עכשיו נצלול קצת להסברים מעמיקים יותר. לא כל רכיבי התזונה מתעכלים בגופנו, אנחנו יודעים את העובדה הזו כבר שנים רבות, למעשה, הנושא התגלה אי שם בשנות ה-80 של המאה הקודמת, ואותם רכיבי תזונה להם אנחנו קוראים פריביוטיקה מקדמים את גדילת חיידקי המעיים הפרוביוטיים והדבר מן הסתם תורם לבריאות. הרכיבים שכולנו מכירים כפריביוטיים הם הסיבים התזונתיים, אנחנו יכולים למצוא אותם בירקות ופירות, בדגנים וקטניות ולמרות שהם לא עוברים עיכול מלא בגופנו, יש להם תרומה רבה לבריאותנו. לסיבים תפקיד חיוני – הם משמשים את אותו מצע מזון עבור חיידקי המעיים שמפיקים מהם את האנרגיה והחומצות שמשמשות כמקור אנרגיה, המשפיעות על תנועתיות המעיים, שמפחיתות סיכון למחלות שונות ומפחיתות את ייצור החומרים האנטי דלקתיים בגוף.

הפרוביוטיקה הם חיידקים "טובים" מזנים שונים, שלכל אחד מאותם זנים תפקיד אחר בגופנו – חלקם מסדירים יציאות, אחרים מסייעים לחיזוק מערכת החיסון, יש שמפחיתים נפיחות בטנית ועוד. מזונות פריביוטיים מומלצים הם שום, בצל, אספרגוס, כרישה, ארטישוק, שיבולת שועל, שיפון, בננה, חיטה, שיפון וסלק.

 

פעילותן של פרוביוטיקה ופריביוטיקה

במערכת העיכול שלנו חיים מיקרואורגניזמים ידידותיים החל מחלל הפה ועד למעיים. הם נמצאים בקרומים שנמצאים במערכת העיכול, תפקידם להפריע לחיידקים השליליים ושניהם נלחמים על המזון, לכן מזון שמקדם את פעילותם של המיקרואורגניזמים מונעים את התפתחות החיידקים השליליים ובכך מונעים דלקות ומחלות שונות במערכת העיכול.

המיקרואורגניזמים הידידותיים תומכים בתהליכי העיכול, הפירוק והספיגה של המזון, הם שומרים על פעילות חומצית תקינה, משפרים את המערכת החיסונית ובמיוחד כשמדובר על אנשים הסובלים ממחלות דלקתיות כמו מחלות קרוהן וקוליטיס, פעולה זו יכולה לסייע לאיזון משמעותי של המחלה, כך גם בכל הנוגע לסוגים שונים של טפילים במעיים מהם סובלים אחוז ניכר של האוכלוסייה.

טפילי המעיים הם יצורים בכל מיני גדלים שניזונים מהמזון שיש במערכת העיכול. רוב האנשים מכירים את התולעים מהם נדבקים ילדים בגן וגם מבוגרים, לעיתים קרובות מדובר על בעיות היגיינה, ולעיתים תהיה זו שהייה במקום עם בעיית היגיינה, למשל כאשר נדבקים בטפילים כמו למבליה, כאשר תסמיני טפילי המעיים באים לידי ביטוי בכאבי בטן, שלשולים, נפיחות בבטן, גרד, גזים ועוד.

החיידקים הטובים הם למעשה המאזנים הטבעיים של הגוף, לכן אכילת מזונות עם חיידקים חיוביים כל יום מסייעת רבות לבריאות הכללית של הגוף. רצוי בכל ארוחה במהלך היום להקפיד על אכילת המזונות הללו, כמו גם שמירה על אורח חיים בריא תוך פעילות גופנית המסייעת גם כן למערכת העיכול.

שתפו פוסט זה
ליצירת קשר מוזמנים להשאיר פרטים
רופא נשים
בלוג
רשלנות רפואית של רופא נשים

רשלנות רפואית של רופא נשים הוא נושא שעלול לגרום להשלכות חמורות הן בהווה והן בעתיד. מאמר זה מספק סקירה בנושא רשלנות רפואית של רופא נשים, ומציע הנחיות לזיהוי ההתרשלות, הגשת התביעה ובקשת פיצוי עבור מטופלות שנפגעו כתוצאה מהטיפול הרשלני.

בלוג
טרנד לוהט: חזיות ספורט

כשזה מגיע לאימון, נוחות ותמיכה הם המפתח. לכן חזיות ספורט הפכו לחלק חיוני במלתחה הכושר של כל אישה. לא רק

בלוג
מתנות שמתאימות לגיל שנתיים

יום הולדת הוא תמיד מאורע מרגש, ללא קשר לגיל שמציינים. כאשר מדובר בילדים קטנים יש התייחסות גדולה מאד ליום הזה

למה יש לנו שחורים בפנים

כל אחד מאיתנו היה רוצה ליהנות ממראה פנים חלק, נעים ונקי. לצערנו, עם השנים אנחנו מתמודדים עם תנאים שיוצרים פגמים